Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο

Η σπάνια θέση της Μικρής Άρκτου, μέσα στα καλντερίμια της ιστορικής κωμόπολης της Δημητσάνας, προσφέρει προνομιακή θέα προς το  φαράγγι του Λούσιου και τις πεδιάδες της Ν.Αρκαδίας. Ταυτόχρονα, το κτίριο έχει την ιστορική του σημασία καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Μουσείο Αντωνόπουλου. Στις αρχές του 19ου αιώνα, τα εν λόγω κτίρια ανήκαν στην οικογένεια Αντωνοπούλου και εκεί συναντήθηκαν για πρώτη φορά μέλη της Φιλικής Εταιρείας και προετοίμασαν το έδαφος για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Αργότερα, μέχρι και το 1920 φιλοξενούσε το Γυμνάσιο της Δημητσάνας κι έπειτα πέρασε σε χέρια ιδωτών. Όταν η οικογένεια μας αγόρασε το οικόπεδο πριν 20 χρόνια, μόνο η πρόσοψη του ισογείου είχε διασωθεί και υπό τη στενή επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας το ανακατασκευάσαμε σύμφωνα με τον αρχική του μορφή.

Ο μύθος λέει ...

Κάποτε ο Δίας θαμπωμένος από την ομορφιά της Καλλιστώς, ιέρειας της Αρτέμιδος και κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας, την κάνει ερωμένη του. Η Άρτεμις εξοργισμένη από την παράνομη σχέση, την απομάκρυνε κι έτσι, η Καλλιστώ μόνη στα βουνά της Αρκαδίας και έγκυος από τον πατέρα των θεών, γεννά τον Αρκά κάτω από ένα πλατάνι. Η Ήρα όμως, νιώθοντας πλήρως προδομένη, της επιτίθεται και προκειμένου ο Δίας να τη σώσει, τη μετατρέπει σε αρκούδα.

Όταν ο Αρκάς μεγάλωσε, μια μέρα ενώ κυνηγούσε στο δάσος, βλέπει τη μεταμορφωμένη μητέρα του και ετοιμάζεται να τη σκοτώσει. Τότε ο Δίας για να αποφευχθεί η μητροκτονία, τον μεταμορφώνει σε αρκουδάκι κι έτσι επιτέλους αναγνωρίζει τη μητέρα του. Και για να αποφύγουν την οργή της Ήρας, τους μεταφέρει και τους δύο στον ουρανό και τους μεταμορφώνει σε αστερισμούς, βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Από τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος, η κορωνίδα του βόρειου ημισφαιρίου του ουρανού και ο Αρκάς η Μικρή Άρκτος.

Σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, κυρίαρχα υλικά είναι η πέτρα και το ξύλο που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του κτιρίου.

Το άνετο και μοντέρνο εσωτερικό δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα θαλπωρής και ηρεμίας. Το ευρύχωρο lobby διαθέτει αναπαυτικές γωνίες καθιστικού καθώς κι ένα επιβλητικό τζάκι, μπροστά στο οποίο σερβίρεται το πρωινό με μια ποικιλία τοπικών αγνών προιόντων.

Πρόσβαση

Η Δημητσάνα απέχει 203 χλμ από Αθήνα, 89 χλμ από Καλαμάτα και 48 χλμ από Τρίπολη. Ακολουθείτε διαδοχικά τη εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως και λίγα χιλιόμετρα μετά την σήραγγα του Αρτεμισίου θα στρίψετε δεξιά στην έξοδο Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία. Περνάτε από τα χωριά Κάψια, Λεβίδι και περιφερειακά της Βυτίνας και μετά το χωριό Καρκαλού, στρίβετε στα αριστερά για Δημητσάνα.